Afacerea ta are nevoie de ajutor? Dat tu, ai nevoie de ajutor?
Ca antreprenor, îți pui des întrebarea dacă afacerea ar putea funcționa mai bine. Probabil la fel de des te întrebi și dacă ceea ce faci tu, ca lider, este eficient și duce lucrurile în cea mai bună direcție.
Am cunoscut mulți antreprenori care au ajuns la burnout pentru că au considerat că știu și că pot face ei totul în business. Atunci când pornești în această călătorie îți dorești succesul, iar creșterea afacerii devine obiectivul tău personal. Este adevărat că, spre deosebire de un job, din rolul de antreprenor înveți foarte multe lucruri, într-un timp foarte scurt, pentru că ești nevoit. Uneori înveți lucrurile proactiv, din dorința de a știi cât mai multe, în diferite domenii și de a avea, oarecum, control. Dar alteori, ajungi să înveți “the hard way” pentru că te lovești direct de niște situații care cer adaptare și răspuns rapide. Situații ca cea prin care trecem în prezent, situații pentru care nu te poate pregăti nimeni și nimic, situații pentru care nu există rețete sau instrucțiuni.
Să înveți lucruri în domenii noi nu a fost niciodată greșit, însă a sti tot sau din toate ridica riscuri majore. In primul radn, intr-o discutie rationala despre un alt domeniu sau despre altcineva, oricine afirma fara ezitare ca “Nimeni nu poate sti tot, iar a sti din toate e o iluzie sau cel mult o perspectiva superficiala”. Iar rezultatul pe termen lung este o afacere legata ombilical de liderul ei. Iar intr-o astfel de simbioza, cand liderul ajunge la burnout si afacerea se simte la fel.
Prin urmare, îți sugerez să-ți descoperi și accepți limitele și să iei în considerare și părerea și implicarea unor experți. Iată care ar fi argumentele.
Consultarea unor experți îți salvează timp
Pentru antreprenor, timpul este probabil una dintre cele mai valoroase resurse de care dispune. Mai ales că timpul înseamnă bani sau poate înseamna momente de calitate pe care le petrece cu familia și care sunt din ce în ce mai puține odată ce afacerea ia amploare.
Un exemplu bun ar fi în ceea ce privește strategia de marketing. Poți să te ocupi tu de creionarea publicului țintă sau de gândirea unor idei de campanii. Însă detaliile ce țin de canalele de comunicare, contentul potrivit pentru fiecare sau chiar idei de campanii care țin de trendurile din piață pot fi lăsate pe mâna experților.
Oferă-le încredere celor care sunt profesioniști în domeniu, care au mai trecut prin acest proces de sute de ori și care sunt pasionați de ceea ce fac. Vei fi surprins de cât de mult contează și o opinie externă, o idee out of the box, care îți va pune afacerea în valoare. Sunt detalii care ție îți pot scăpa din vedere, dar care pentru ei sunt ceva esențial.
Experții intervin atunci când tu te blochezi
Merită să investești zeci, sute, mii de ore în ideea ta de afacere, în a-ți crește și motiva echipa, însă există și momente de blocaj. Poți petrece ore în care să încerci să rezolvi o problemă aparent minoră, dar care se dovedește că îți pierde ore sau chiar zile pentru că nu pare a avea o rezolvare.
Aici este decizia ta dacă vrei să insiști să o rezolvi singur sau apelezi la un expert. Energia pe care tu o investești încercând să rezolvi această problemă minoră ar putea fi valorificată mult mai bine la nivel de management.
Experții sunt cei care au mai trecut alături de alți antreprenori prin blocaje și pot vedea mai ușor o rezolvare a situației. Ei au mecanisme de rezolvare și îți pot de exemple din situațiile cărora le-au găsit o ieșire în trecut.
Dezvolți relații de încredere cu specialiști pe termen lung
Atunci când te afli într-o perioadă de criză este probabil cel mai dificil să-ți păstrezi calmul și să nu iei decizii pripite în ceea ce privește afacerea ta. Aceste decizii luate în momente de cumpănă pot să-ți afecteze dramatic dezvoltare afacerii pe viitor. Aici intervine rețeaua de experți – sunt aceia la care poți apela în astfel de momente și care te pot îndruma în luarea deciziilor bazându-se pe cifre și pe statistici, reușind să gândească totul la rece.
Dacă deja aveți dezvoltată o relație pe termen lung, ei pot să intervină rapid, cunoscând deja business-ul și să îți ofere soluții sau alternative în momentele mai dificile. Profesioniștii sunt și ei oameni și sunt empatici atunci când apare un moment de criză, iar dacă nu le permite timpul să intervină pot să îți recomande pe altcineva care te poate ajuta în acel moment.
În concluzie, ține de tine să stabilești care îți sunt limitele în ceea ce privește ramurile prin care îți dezvolți afacerea și când este momentul să apelezi la profesioniști sau consultanți – însă ține cont de cât de eficient ești în afacere, pentru că acest lucru dictează și cât de bine merge business-ul tău. Iar dacă în acest proces de autocunoaștere ai nevoie de un coach care să-ți fie alături cu uneltele și procesele cele mai eficiente, dă-mi de veste.