Cum eliminăm oboseala asociată lucrului de acasă?
În prima parte pandemiei, deși abodat inițial ca soluție de avarie pentru starea de urgență, lucrul de acasă a ajutat și la creșterea productivității. Acum, după aproape 7 luni, începe să apară oboseala, în special pe zona de management. Aceasta apare din mai multe cauze personale, la care se adaugă și situația colectivă de incertitudine și nivelul de dificultate la care suntem supuși din cauza pandemiei. Fie că oboseala apare pentru că volumul de muncă e prea mare, locul de muncă sau activitatea businessului nostru au început să fie din ce în ce mai obositoare, nivelul stresului a crescut, colegii, clienții sunt mai dificili fiind la rându-le obosiți, e important să ne dăm un moment de respiro și să conștientizăm că trecem printr-o situație extraordinară nu doar noi, ci întreaga planetă. Să apelăm la empatie față de sine, colegi, umanitate, să fim pozitivi și să ne spunem că facem tot ce putem cu resursele pe care le avem. Cuvintele cheie, pline de realism: “Fac tot ce pot acum, cu resursele pe care le-am în momentul de față” sunt cuvinte magice pentru că ne ajută să conștientizăm situația prezentă prin care trecem și să punem mai puțină presiune pe noi.
Cum identificăm cauzele oboselii?
Primul pas în a ne schimba comportamentul față de o situație este identificarea cauzei pentru care ne simțim așa. Următorul pas, firesc, către îmbunătățire este conștientizarea. Îți recomand un exercițiu prin care să analizezi nivelul de energie și stres pe fiecare activitate.
Aruncă o privire de ansamblu activităților tale zilnice dintr-o săptămână, atât din viața personală, cât și din cea profesională. La taskurilor zilnice de la birou, la interacțiunea cu cei cu care lucrezi, dar și cu familia, casa ta. Care sunt lucrurile care îți aduc disconfort? Notează de la 1 la 5 nivelul de entuziasm sau disconfort față de fiecare activitate (unde 5 este entuziasmul și 1 disconfortul). Care sunt lucrurile care îți aduc disconfort? Care sunt activitățile care îți aduc plăcere, entuziasm și te fac să-ți apreciezi munca zilnică, meseria. Ce te deranjează cel mai tare? Analizează și care a fost activitatea cea mai stresantă din săptămână.
Acum că ai o privire generală a săptămânii tale, privește activitățile cele mai stresante, analizează-le și gândește-te la ce poți să îmbunătățești, compară-le nivelul de energie cu activitățile care îți aduc plăcere. Ia-ți timpul necesar și așterne pe hârtie activitățile care îți aduc energie pozitivă și care să te ajute să îți îmbunătățești stilul de lucru. De exemplu: dacă ai prea multe activități care te seacă de energie într-o zi îți poți planifica săptămâna de lucru încât să balansezi activitățile și să ai un volum de energie pozitivă mai mult de 50-60% într-o zi astfel elimini frustrarea, stresul și oboseala.
Cum putem să eliminăm disconfortul?
Indiferent de cum vrei să-l numești stres, oboseală, disconfort, starea de nervozitate sau deranjul este primul semn că organismul nu se simte bine și că îi lipsește ceva, iar acesta este primul pas spre epuizare.
Exercițiul de mai devreme îți oferă multă informație cu care să lucrezi și de la care să pornești să-ți îmbunătătești stilul de lucru. Dacă faptul că ai prea mult de lucru este principalul semn al nivelului de oboseală, atunci uite-te la diferite metode prin care poți să-ți faci munca mai eficientă, ce tool-uri de automatizare ai putea sa folosești? Ce implementare ai putea să aduci in organizația ta pentru a lucra mai eficient? Sau pentru a avea timp de focus pe taskurile tale și nu pe comunicarea cu colegii tăi non-stop? Care sunt colegii care au nevoie de ajutorul tău în organizație și cum ai putea să comunici mai eficient cu ei?
Eficientizează, îmbunătățește, elimină.
Uite-te la stilul tău de lucru și compară-l cu cel al colegilor sau al clienților tăi. Poți să eficientizezi stilul de lucru printr-o comunicare mai eficientă și instalarea de tool-uri care să vă ajute să comunicați mai bine? E suficient un raport săptămânal sau o ședință în fiecare zi, săptămână sau bilunară? Înainte de a propune ceva în organizația și departamentul tău discută cu persoanele direct implicate și chiar cu clienții tăi și află-le dorințele și soluțiile pe care le propun. Ascultarea nevoilor celorlalți e cea mai bună cale spre soluționare. Aplică regula 80/20 a lui Pareto și verifică care sunt activitățile care aduc cea mai multă valoare, dar și cele care consumă cele mai multe resurse negative și porniți discuția de acolo.
Învață să spui nu!
Nu avem capacitate acum pentru a lucra cu acest client/ nu am capacitatea pentru un nou task, ar trebui să fie o mantra pentru tine. Să înveți să spui nu, este un pas atât de eficient încât deja elimină sau diminuează mare parte din stres.
Alocă timp pentru odihnă, hrană sănătoasă și mișcare
“Mens sana in corpore sano” e o altă mantră care ne face să fim mai eficienți și mai bine dispuși în corpul nostru. Dacă ești atât de prins încât să nu reușești să faci 30 -60 de min de mișcare, atunci adaugă mișcarea pe lista de taskuri. Poți să vorbești la telefon mergând, să iei mici pauze de dans de 10-15 min sau să-ți începi dimineața cu un stretching și câteva genuflexiuni cât aștepți să fie gata cafeaua. Planifică-ți mesele astfel încât să ai parte de toți nutrienții necesari și mănăncă doar alimentele care îți fac bine și-ți dau energie. Sună bine o prajitură cu ciocolată oricând, dar dacă te obosește mai mult decât sa-ți dea energie, alege mai bine un fruct în loc.
Un manager bun este cel care reușește să-și gestioneze timpul, energia și valoarea pe care o aduce în companie și în viața lui personală, dar și față de colegii lui. Poate că nu se întâmplă în fiecare zi să fim cei mai buni în activitatea noastră, dar cu siguranța putem încerca să fim mai bine dispuși, energici și să eliminăm puțin câte puțin stresul, oboseala și disconfortul din viața noastră.