Cum ramân motivat lucrând de acasă, ca antreprenor sau angajat
Traversăm o perioadă diferită de ceea ce am trăit până acum, plină de incertitudini și dominată de emoții precum anxietatea, frica de necunoscut, teama de a te îmbolnăvi sau de a-ți pierde jobul. Totul s-a transformat peste noapte și peste tot auzim că trebuie să ne adaptăm imediat, să lucrăm cu noi și cu mintea noastră pentru a face față cu succes acestei perioade.
Dar cum să rămâi motivat când totul pare că se dărâmă? Cum să te menții la fel de productiv când acasă a devenit și biroul tău, când membri familiei sunt mai noi și colegi de birou (vorbim chiar și de copii)? Inițial, poate că tot ce îți doreai era să te ascunzi într-un loc din casă și să nu mai ieși de acolo decât atunci când totul revenea la normal. Însă lucrurile nu funcționează chiar așa.
Din postura de antreprenor, trebuie să îți găsești resursele de a te reinventa “peste noapte”, pentru că business-ul depinde de energia ta de a pune lucrurile în mișcare. Ca angajat, la fel, îți vei căuta momentele în care poți fi cel mai productiv, deoarece, chiar și în perioadele în care pare că nimic nu se mișcă, tot sunt lucruri de făcut și îmbunătățit. Aici sunt câteva idei care s-ar putea să te ajute:
Amintește-ți de ce ai ales acest business/job
Pornirea interioară care te-a făcut să alegi un drum, o carieră, o idee de business este încă acolo. A fost dintotdeauna, poate acum este momentul să o lași să iasă la suprafață. Fă o întâlnire cu echipa și priviți împreună spre momentele de început, spre perioadele în care lucrurile au mers bine – veți vedea că target-urile vor fi mai ușor de pus și mai simplu de țintit spre ele.
Fă un plan mare, dar împarte-l pe pași mici
Poate fi copleșitor să te gândești că vei revoluționa totul într-o zi sau două, că vei schimba zeci de procese peste noapte sau că vei schimba modul de lucru în câteva ore. Însă, pașii mici sunt mai ușor de parcurs și îți vor da și un sentiment de reușită. Propune-ți ție sau echipei task-uri clare și ușor de parcurs și ai încredere că planul va ajunge să fie finalizat.
Setează-ți și momente de relaxare pe care le vei respecta
Atunci când îți dorești să accelerezi procesul de muncă și să obții cât mai multe lucruri, uiți să te relaxezi. Nu vrei să ajungi la un burnout! Este important să alternezi orele de muncă cu pauzele în care faci sport (chiar dacă asta înseamnă câteva exerciții de gimnastică în cameră, pe terasă sau în curtea casei). Propune-le celor cu care locuiești să faceți și activități împreună, ca ei să nu simtă că sunt lăsați deoparte. Acest lucru te va încărca și pe tine de energie și te va distrage de la gândurile pline de griji.
Concentrează-te pe prezent
Este ușor să cazi în capcana de a te gândi constant la ce a fost (mai ales că nu știi când vei reveni la ceea ce numeam “normal” înainte) sau la viitor și să îți faci griji. Încearcă să îți readuci gândul în prezent, să te focusezi pe ce poți controla, pe ce știi și pe cum poți acționa acum pentru a-ți fi bine mai târziu. Te-ar putea ajuta o sesiune de meditație, de yoga sau doar câteva exerciții de respirație corecte.
Indiferent care sunt strategiile pe care le abordezi, nu uita că toți trecem prin această perioadă dificilă și învățăm treptat cum să ne adaptăm. Chiar dacă muncești să rămâi motivat, fii blând cu tine – sunt sigură că faci tot ce poți mai bine și că îți depășești limitele, așa cum se poate în această perioadă.