Să plec sau să rămân în țară?
Mutarea într-o nouă țară, fie temporar, fie definitiv, este una dintre cele mai emoționante aventuri. O astfel de decizie nu este niciodată simplă. Și pentru că se adună foarte mult stres în jurul acestei schimbări, mulți amână decizia și așteptă momentul potrivit, întrebându-se mereu cum ar putea lua această decizie mai ușor.
Doar pentru că vei locui într-o altă țară, care poate arăta sau nu ca un paradis, nu înseamnă că problemele vor rămâne departe și totul se va simți precum o vacanță nesfârșită. Și chiar dacă unii te vor invidia pentru viața ta în străinătate, s-ar putea să nu-și dea seama că iarba nu este neapărat mai verde pe alt continent.
Pe de altă parte, să rămâi în locul cu care deja te-ai obișnuit, să te lovești zilnic de aceleași probleme, să te frustreze provocările economice, sociale sau politice, să interacționezi cu aceeași oameni cu mentalitate rigidă, să-ti erodezi energia și optimismul într-o rutină fără sfârșit, nu poate fi un semn bun pentru prosperitatea și starea ta de bine.
Cu cât te gândești mai mult la asta, cu atât te scufunzi mai mult în confuzie? Ce poți face? Care este soluția?
Reflectează!
Aceasta este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua vreodată și nimeni altcineva nu îți poate oferi un răspuns. Dacă în cazul unei mutări definitive importanța este evidentă, în cazul unei mutări temporare, ea poate părea mai ușoară. Personal nu cred că e o decizie usoara, iar gândul unei “pauze”, unei “încercări, după care mă întorc”, este o mare capcană. Viața nu are pauze, nu se oprește în loc, până revii. Totul este în schimbare, prin urmare și o plecare temporară, îți va influența parcursul vieții.
Așa că, este important să îți iei timpul necesar pentru a reflecta la întrebările de mai jos:
- Care sunt prioritățile tale în viață? Familia, cariera, călătoriile, banii, oamenii pe care îi iubești?
- Care sunt dorințele de bază?
- Cine va fi impactat de decizia ta și cât e important să il/o implici în decizie?
- Ce ai de pierdut și câștigat în fiecare din scenarii: rămâi / pleci?
Pune aceste răspunsuri pe o foaie de hârtie, iar acolo unde nu ai informații, nu le “presupune” ci scrie-ți sursele de informare și persoanele la care poți apela pentru clarificări.
Informează-te!
Schimbarea implica un raport invers proportional intre stres si informare. Cu cat mai putin informatie certa cu atat mai multe speculatii, griji, ganduri generatoare de stres. Asadar, cere ajutorul pentru a-ți pune ordine în gânduri sau pentru a explora ce opțiuni îți stau la dispoziție. Cu cât explorezi mai multe alternative, cu atât mai bine. Cu cât afli mai multe opinii, cu atât îți formezi o imagine mai aproape de realitate, mai obiectivă, cu privire la locul în care îți dorești să te muți.
Alergi spre sau de ceva?
Viața, în general, este o acumulare de decizii pe care le-ai luat pentru a te îndrepta spre ceva ce îți dorești să atragi în viața ta sau pentru a evita ceva cu desăvârșire.
E important să stii în ce situație te afli, să iei decizii pe baza principiilor, valorilor, aspirațiilor și a ceea ce contează cel mai mult pentru tine. Adesea, decizia de a face o schimbare majoră vine de la anumite credințe pe care ți le-ai dezvoltat în timp.
Oriunde în lume te-ai afla, claritatea va veni doar dacă-ți faci timp pentru a-ți răspunde într-un mod cât mai sincer la următoarele întrebări:
- Creezi această schimbare pentru a evita ceva negativ din viața ta (“nu-mi place viața de aici”) sau pentru a atrage ceva pozitiv, care să te ajute să evoluezi (“îmi este bine aici, dar cred că pot mai mult și vreau să încerc ceva nou”)?
- Schimbarea pe care vrei să o faci îți va aduce creștere în arii în care ai cu adevărat nevoie?
Folosește aceste întrebări când dorești să faci o schimbare. Fă această schimbare cu răbdare, încredere în forțele proprii și acțiuni concrete în acea direcție. Iarba va deveni verde acolo unde tu o vei uda. Nu uita: omul sfințește locul!
Eu sunt aici pentru a te sprijini în această căutare a deciziei, oricare ar fi acesta. Contactează-mă pentru o prima întâlnire gratuită pentru a descoperi resursele pe care ți le pot oferi.