Super-eroii nu sunt cei care nu fac rău, ci cei care fac bine!
Succesul este definit diferit de fiecare dintre noi. Aceste diferențe vin din mediul în care ne-am născut, modelele pe care le vedem în jur, cultura, ambițiile personale și multe alte variabile. Însă toți ne dorim să avem succes la locul de muncă pentru că acesta vine cu recompense materiale, de statut, și apreciere din partea celorlalți. Fiecare dintre noi adoptă câte o strategie prin care se comportă la locul de muncă.
Să fac ceea ce mi se cere și să mă “pierd” printre ceilalți? Ai putea crede ca această strategie este abordată doar de o parte mică dintre angajați. Oameni care fac acest lucru pentru că așa au “auzit” ei că este mai bine. Dacă îți faci treaba bine, nu faci greșeli, nu ridici probleme managerilor sau șefilor și te asiguri că nu ieși în evidență cu nimic, vei primi la final de lună salariul, probabilitatea să fii dat afară este ca și inexistentă, iar viața va merge mai departe.
Dar, realitatea pe care am observat-o este că această categorie de angajați nu e deloc mică. Am observat că, în fapt, cei mai mulți ajung la o astfel de manieră de a munci ca rezultat preponderent al unei abordări pasive a carierei. Oameni care își fac treaba bine și continuă să o facă doar bine. Și încotro merge o astfel de carieră profesională?
A te ascunde printre ceilalți înseamnă să nu ai curajul de a arăta că poți fi mai bun, că te poți îmbunătăți și că poți crește valoarea pe care o aduci echipei și companiei, în general. Dacă alegi să fii doar bun, ca toți ceilalți, nici nu vei avea prea multe argumente pe care să le oferi angajatorului, atunci când îți dorești un salariu mai mare sau o poziție diferită în cadrul echipei sau companiei.
Și atunci aștepți să ți se întâmple ceva. Să observe compania că eșți un bun profesionist, care își face treaba, care e cuminte, care nu deranjează. Să te premieze, să ți se crească salariul, să ți se propună un rol nou, bazat pe… senioritate. Aștepți SĂ ȚI SE ÎNTÂMPLE o carieră. Uneori se poate întâmpla, dar de cele mai multe ori, această așteptare nu este îndeplinită, iar în discuțiile de coaching pe care le am cu unii dintre clienții mei, căutăm des resurse prin care să transformăm o abordare pasivă a carierei într-un activă.
Adică o abordare de super-erou!
Ai văzut filme cu super-eroi și știi că povestea este mereu cam aceeași. Eroul poveștii descoperă sau capătă o serie de abilități pe care le testează, le dezvoltă, le folosește la început în interesul propriu, până într-un moment, în care descoperă că adevărata satisfacție și recunoaștere vin din a-și folosi în mod activ abilitățile pentru a face bine. Iar asta e muncă serioasă, muncă care îl transformă din eroul propriei povești, în super-eroul care este apreciat și căutat de toată lumea.
Ai vrea să fii tu cel căutat pentru un nou job, o nouă poziției, un nou proiect? Ai vrea să nu mai fii nevoit să trimiți aplicații, să treci prin filtre de cv-uri, în care toată valoarea ta profesională se reduce la câteva pagini cu text? Vrei să fii și tu chemat pentru un nou proiect, un nou produs, acolo unde se concentrează 80% din valoarea companiei? Crezi că Batman și-a trimis cv-ul?
Atunci alege strategia celor ce demonstrează mereu că sunt cei mai buni pe task-urile pe care le primesc, că merg dincolo de ceea ce li se cere și aduc un input personal și modalități de îmbunătățire a proiectului, caută mereu metode de a-și eficientiza munca și soluții inovative pentru problemele care apar pe parcursul zilei.
Lucrând la a deveni mai bun îți poți asigura succesul pe care ți-l dorești, poate chiar mai repede decât te aștepți. Iar lucrând la o variantă mai bună a ta, nu doar că vei fi observat de către angajator și colegii de echipă, dar te pregătești pentru jobul viitor, chiar dacă acest lucru înseamnă să crești pe o poziție din cadrul aceleiași companii sau să schimbi compania.
În concluzie, asigură-te că ești angajat de succes, unul care evoluează cu fiecare zi și cu fiecare task pe care îl duce la final, mereu mai bine. Asigură-te ca ești un SUPER-EROU!