Work from home versus nevoia de a fi împreună
Trendul de Work from home – sau work from everywhere – a fost în creștere în ultimii ani, odată cu globalizarea și cu o flexibilitate mai mare a programului de muncă. Angajații se visau stând pe plajă și lucrând de la umbra unui palmier. Posibilitatea de a lucra de acasă, sau de oriunde îți dorești, dovedea flexibilitate atât din partea angajatorului, cât și din partea angajatului. Dar, în contextul pandemiei, trendul a avut o evoluție ascendentă bruscă, forțându-i pe toți să se adapteze și să accepte acest mod de lucru, aproape peste noapte.
Chiar dacă acest context pandemic nu a fost cel ideal pentru tranziția la lucrul de acasă, el a adus această necesitate și le-a forțat mâna chiar și celor mai neîncrezători angajatori să lase angajații să lucreze dintr-un mediu sigur, de acasă. Pentru unii a fost o veste proastă, cu multe scenarii negative legate de productivitate, însă pentru alții a fost o descoperire pozitivă și surprinzătoare.
Concluzia pentru angajatori (antreprenori sau corporații) nu este însă clară nici chiar în acest moment. Este evident că lucrul de acasă a permis continuarea activității în condiții de siguranță. Un avantaj de netăgăduit, cel care, de altfel, a susținut investițiile semnificative pe care multe companii le-au făcut pentru a întări infrastructura, pentru a cumpăra echipamentele și aplicațiile necesare noii organizări și pentru a-și susține și motiva angajații în acest nou context. O parte din aceste costuri au fost acoperite din economiile legate de spațiul de lucru și cheltuielile administrative, însă, pentru majoritatea companiilor, acest nou mod de lucru a însemnat costuri mai mari, atenție mai multă către starea de spirit a angajaților, sisteme de management mai complexe și mai solicitante. Toate au venit peste contextul oricum haotic și neclar generat de impactul pandemiei în economie, de neclaritatea contextului legal și de o perspectivă tot mai vagă asupra viitorului pe termen mediu.
Indiferent de felul în care se poziționează față de tema lucrului de acasă, toți angajatorii susțin că, acolo unde este posibil, el trebuie utilizat în continuare, în diverse scenarii, atât timp cât diminuează riscul îmbolnăvirilor.
Pentru angajați, work from home a fost, la fel, cu bune și cu rele. Mulți au descoperit cu plăcere economia de timp și de bani obținută din reducerea deplasărilor, către și dinspre locul de muncă. Însă, dintr-odată, spațiul intim de acasă a devenit și birou. Un singur loc de unde participă la întâlniri cu colegii sau clienții, dar și unde își petrec timp cu familia și animalele de companie. Acest lucru a fost bun pentru unii și mai greu pentru alții. Unii dintre noi nu se pot concentra la fel de bine acasă, cum o fac la birou sau nu reușesc să își prioritizeze activitățile profesionale în fața celor personale. În familiile unde există și copii mici, lucratul de acasă a fost cu atât mai dificil, oricât de responsabili și de bine organizați ar fi părinții.
Chiar dacă au reușit să se adapteze noului mediu de lucru și volumului de task-uri, un singur lucru lipsește aproape tuturor: ceilalți.
Se spune că mediul de lucru, echipa, colegii și managementul într-o companie sunt factori decisivi atunci când alegi să rămâi sau să pleci dintr-o companie și contează mai mult chiar decât salariul sau alte beneficii. De aceea, lucrul de acasă a adus și acest minus – lipsa colegilor și a interacțiunii directe dintre ei. Întâlnirile în echipe mai mici, discuțiile de la cafea sau din pauza de prânz reprezentau momente importante în dinamica echipelor și în starea de bine a fiecarui membru.
Unii angajatori au încercat să reducă din această anxietate și să organizeze activități online care să-i țină aproape pe colegi, să mai destindă atmosfera sau să le ofere acel sentiment de familiaritate angajaților, care oricum trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional. Am auzit de multe cazuri în care colegii rămân până seara târziu în online pentru a mai povesti și a se conecta cu ceilalți – acum când este mai greu să se întâlnească față în față.
Conexiunea dintre colegi și din colectiv, în general, poate îmbunătăți rezultatele fiecărei persoane în parte, dar și a echipelor și, în consecință, a întregii companii. Angajatorii care și-au dat seama de acest lucru din timp sunt cei care vor vedea schimbări și în planul rezultatelor și al cifrelor companiei pe termen mediu și lung.
Chiar dacă mediul de acasă este unul prietenos și familiar, nevoia de a fi împreună îi face pe unii dintre angajați să își dorească reîntoarcerea la birou, dar rămâne de văzut când vom putea face asta în aceleași condiții ca și înainte.
Așadar, pentru voi cum este? Preferați lucratul de acasă sau vreți să vă întoarceți la mediul de lucru clasic, la birou, alături de colegi și manageri?